četrtek, 21. april 2016

C.R.A.F.T. Ch. / Christmas ..... in bazedovka - bolezen ščitnice

Lepo pozdravljeni v četrtkovem C.R.A.F.T. Challenge-u, ki se tokrat imenuje Christmas. In odločila sem se, da je to moj predzadnji izziv, kjer sodelujem kot DT članica. Enostavno mi moja bolezen, vsaj zaenkrat, ne dovoljuje več.... O tem pa na koncu te objave.


Uporabila sem sponzorjevo Bugaboo Stamp digi štampiljko Penguin Joy, ki sem jo pobarvala z akvarelnimi barvicami.


Vodoravni napis sem izrezala po črkah in ga navpično postavila na voščilnico.


Želela sem, da beseda "Joy" dobi pomen. Na internetu sem poiskala primerno misel, natisnila in dodala na voščilnico. 

Voščilnico prijavljam na naslednje izzive:



Septembra 2013 so se začeli nenormalni glavoboli, ki sem jih prej redkokdaj imela (beri: 1x/2mes). Pritisk sem čutila v čelu med očmi. Oči so se zelo solzile, naravna svetloba (sploh sonce) in bela barva sta me grozno motila. In še vedno me. Na RTG sinusov in CT glave ni bilo kakšnih vidnih sprememb. 

Napotena sem bila k okulistu, ki mi je predpisal očala za daleč (vožnja z avtom in gledanje TV), čeprav je moja dioptrija bila nizka 0,25 in 0,75. Glavoboli (pritisk v čelu) in grozno slabo počutje: utrujenost, nespečnost, nočno znojenje.. so bili vsakodnevni. 

Lansko leto septembra 2015 sem bila že čisto na koncu. Globoka žalost, jokavost, občutljivost na zunanje dogodke (nesreče), pozabljanje besed, večkrat postavljeno eno in isto vprašanje, lovljenje sape v ležečem položaju, zmedenost - sploh pri vožnji z avtom (v 14 dneh sem 2x poškodovala avto), strah na avtocesti in pred tuneli...so privedli do tega, da sem se v začetku decembra 2015, po dveh letih, ponovno odločila za pregled pri osebni zdravnici. Po razgovoru je ugotovila, da mi primanjkuje serotinina - hormona sreča, ki vpliva na delovanje možganov in krvne žile ((več o tem). Dobila sem tablete Escitalopram.

Še vedno sem bila grozno utrujena in na internetu sem prebrala, da zdravniki pogosto zamenjajo bolezen ščitnice z depresijo. Veliko sem prebrala o ščitnici, zato sem se po 14-ih dneh (konec dec.'15) vrnila k zdravnici in jo vprašala, če lahko narediva krvne preiskave glede ščitnice. 

Že čez 2 uri so bili izvidi narejeni. In seveda sem takoj dobila napotnico za tirologa (zdravnik za ščitnico), saj je bil ščitnični hormon tirotropin (TSH) 0,084 prenizek, T4 in T3 pa v mejah normale. To pomeni, da mi ščitnica PREVEČ DELUJE - HIPERTIROZA. V začetku januarja 2016 sem dobila domov vabilo, da naj se zglasim v SG bolnici na prvi pregled 13. aprila. "13. aprila???? Pa saj ne bom zdržala do takrat!!!" 

V roku enega tedna sem šla na samoplačniški pregled v tirološko ambulanto Celje, kjer so naredili ultrazvok ščitnice in ugotovili, da mi je TSH iz 0,084 padel na 0,024. Predpisali so mi tablete Arythozol (1 na dan)

Zdravnik v Celju je napisal, da naj mi v SG bolnici naredijo še scintigrafijo, pa se doktor v bolnici ni strinjal in je rekel, da sem premlada (43 let pa premlada :)). Ker so videli, kako hitro se je moje stanje slabšalo so me vzeli na prednostno listo v začetku marca (13.4. je še vedno ostal) in naredili dodatne krvne in hormonske preglede. TSH je spet padel - iz 0,024 na 0,01 mU/L (0,27-4,20) :((  In protitelesa so čisto podivjala: TG: 323,7 kU/L (do 115,0) TPO: 428,5 kU/l (do 34,0) Za en teden sem morala dozo tablet povečati na 3x1/dan, nato pa sem prešla na 2/dan. 

Vrednosti sem napisala zato, ker se samo na tak način vidi, da s telesom ni vse OK :(( In prejšnji teden sem bila spet pri tirologu v SG bolnici, kjer je povedal, da imam  BAZEDAVKO oz.  Basedowovo bolezen.  Imam AVTOIMUNO BOLEZEN, to pomeni, da moja protitelesa napadajo zdrave celice in ne prepoznajo tujkov :(( Pred 14 dnevi pa ŠOK. Bila sem pri frizerki, ki je opazila, da mi na levem delu - vrh glave, izpadajo lasje. Tudi to menda lahko povzroči nepravilno delovanje ščitnice! 

Zdravljenje s tabletami bo vsaj eno leto, da bi ščitnico poskušali spraviti na normalno raven. V nasprotnem primeru me čaka zdravljene z radioaktivnim jodom. Potem pa menda doživljenjsko jemanje tablet.

Zakaj vse to moje pisarjenje? Za to, da se zavedamo kako zelo je pomembna ta naša mala metuljčkasta žleza, ki vpliva na vse pomembne organe (možgane, srce, pljuča, jetra, ledvice...), mišice in kosti. In da morda vaše slabo počutje ni povezano z depresijo in menopavzo, ampak z ŽLEZO ŠČITNICO. In, da je pri zdravniku treba vztrajati, da naredijo krvne preiskave - nič ne stane!

Če ima katera podobno izkušnjo z HIPERTIROZO (preveč) ali HIPOTIROZO (premalo delujoča) in kako s tem živi, bom vesela vsakega nasveta. Najbolj me jezi občutek pijanosti v glavi. Tirolog je mnenja, da imam verjetno obrabljene vratne vretence in mi priporoča nadaljne preiskave. Ga bom že morala ubogati ;))

Želim vam vse dobro! Ustvarjala bom še vseeno, ampak ne toliko kot prej. Moje telo se mora spočiti ;)








37 komentarjev:

  1. Zelo lepo voščilnico si ustvarila Jana.
    Zelo mi je žal, da se moraš soočati z opisanimi zdravstvenimi težavami :(
    Želim ti veliko energije in optimizma, pa da bi predpisane tablete učinkovale in spravile delovanje ščitnice v normalno stanje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jana, skoraj identično je bilo pri meni, s tem, da jaz sem po prvem izvidu takoj prišla na vrsto v tirološki ambulanti. To je bilo kakšnih 20 let nazaj. Tudi sama, ko še nisem vedela kaj mi je, sem šla skozi grozno agonijo veselja in žalosti, ki se je spreminjala iz ure v uro in težko si je predstavljati kako je to naporono za telo in duha, če tega sam ne doživiš. Sama sem poleg vsega tudi slabokrvna in utrujenost in razdražljivost so znaki tudi tega, ampak takrat me je zdravnica po mojih opisanih simptomih takoj dala na pregled ščitniških hormonov. In kot rečeno potem se je vse hitro odvilo. Nato sem kakšni dve leti jemala zdravila, pri čemer so mi jih 1x zamenjali in stanje je bilo podobno krivulji in meni ni bilo to OK, ker imajo zdravila veliko stranskih učinkov in niso me privedla do konstantnega stanja hormonov. Nato so me začeli specialisti v tirološki ambulanti spodbujat k radioaktivnemu jodu. Ideje sem se najprej otepala, ko pa mi jih je več od njih razložilo kako in kaj sem se odločila. In ni mi žal. Res je, da moram sedaj jemati ščitniške hormone, ampak ti skoraj nimajo stranskih učinkov in moje stanje je bilo več kot 15 let konstantno. Zdaj po vseh teh letih imam znova malo povišan TSH in sem naročena za pregled v tirološki ambulanti, kar pomeni, da mi bodo verjetno za malenkost zvišali ščitniške hormone. Tako da razmisli, preberi in se posvetuj. Ampak iz mojih izkušenj mi zdravila niso kaj dosti pomagala, pravzaprav sem se po njih slabo počutila in imela stranske učinke in zato so mi jih nato zamenjali. Je pa to groza, koliko ljudi ima težave s ščitnico. Tako moški kot ženske. Morda ti moja izkušnja kaj pomaga. Jaz sem se naučila s tem živet in več to ne sprejejamam kot bolezen. Ampak to res od takrat naprej, ko sem dobila radioaktivni jod in sem se zažela znova normalno počutit. Ta zdravila, ki jih zdaj jemlješ jih boš tako ali tako morala jemati tudi zelo dolgo in na koncu te bo prej kot slej privedlo so joda. Vsaj po mojih izkušnjah sodeč. Skratka, posvetuj se in naredi tako, kot ti bo srce velelo in kot boš čutila, da je prav. Pri vsakem od nas se te stvari namreč drugače dogajajo. Držim pesti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oooo draga Vladka, res iz srca hvala za tako izčrpen odgovor. Zelo sem ti hvaležna. Najbolj sem vesela tega, da so končno po treh groznih letih ugotovili kaj mi je. Pa bogu hvala za internet, ker, če sama ne bi prebrala o mojih simptomih, bi me zdravnica napačno zdravila :((( Krasna oddaja je bila pred kratkim na Polnočnem klubu o bolezni ščitnice. Upam, da bom nekako ugotovila kaj je dobro in kjaj ne za moje telo, da bom lahko s tem normalno živela. ZDAJ SE ŠE IŠČEM :))) Hvala ti še enkrat! <3

      Izbriši
    2. Sem pozabila omeniti, da sem bila pred pribl. 10 leti tudi slabokrvna in sem jemala tablete. Zdaj pa so moje vrednosti malenkost nad...okoli 120 ne vem kaj že :(( Hhhmmm...je možno, da je šumenje in piskanje v ušesih povezano s tem? V MB imam še ORL pregled.

      Izbriši
    3. Za železo je zelo priporočljiva melasa. Gre za stranski produkt pri izdelavi sladkorja in je bogata z železom, magnezijem in kalcijem. Že od majhnega sem bila slabokrva in nobene tablete ali sirup mi za dolgo časa niso pomagale. Sem pa tudi brala, da železovi preparati lahko povzročajo osteoporozo. Melaso si je najbolje pripraviti tako, da si ožameš kakšno pomarančo ali limono, dodaš eno veliko žlico melase ter dodaš toliko vode, da imaš poln kozarec. Res, da je na začetku neprijetnega okusa, ampak čez nekaj časa se navadiš. Je pa preverjeno, da učinkuje.

      Izbriši
    4. Šumi in piska tudi meni večkrat v ušesu, po moje je to bolj povezano s ščitnico, nisem pa sigurna. In kot praviš, človek se res veliko bolje počuti že, ko ve kaj mu je, saj takrat lahko začneš pot navzgor z zdravljenjem. Res upam, da se ti stvari čimprej znormalizirajo in boš lahko začela znova normalno funkcionirat.

      Izbriši
    5. Maja, hvala za tale nasvet. Melaso sem nekaj časa redno uporabljala. Sedaj sem trenutno pri kokosovem sladkorju. Ampak bom definitivno preizkusila tvoj recept.

      Izbriši
  3. joj, me je čisto pretreslo tole o bolezni in o tem, kako vztrajen moraš biti, da prideš do ustrezne diagnoze ... želim ti čim boljše okrevanje in kot je rekla že renata, čim več optimizma, čeprav je ob takih simptomih to težko.
    voščilnica pa je tako simpatična in lepo postavljena, krasno si se tole spomnila - torej, joy to the world and to you!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sorry, preveč napak, zato sem zbrisala komentar.
    Ojej Jana, kar kurjo kožo sem dobila ko sem to brala. V tem mesecu se soočam s kar nekaj boleznimi (sin, sama, brat) in te prošnje za preglede....včasih se sprašujem ali nismo sami že skoraj dohtarji, fehtarji smo sigurno. Še dobro, da so te sploh pregledali (saj veš....v faco dobiš samo odgovor: " a sem jaz dohtar ali vi???- ne pri vseh, bilo bi grdo od mene, da bi VSE metala v isti koš) .
    Sem pa v tem letu dni slutila med stavki,da se s tabo nekaj dogaja, čeprav nisi nikoli nič omenila. Jaz ti iz srca želim, da se bo vse postavilo v svoje meje....optimizem JA, vse je res, samo sama moraš prit do tega in se pobrat. Držim pesti na obe roki in hvala, da si tako obširno opisala vse simptome....po teh sodeč, bi lahko reklu tudi...ženska je v meni in samo jamra, ozadje je pa lahko zelo resno in grozljivo. Drži se. čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja moja draga Mojčica si prav razbrala iz mojih objav, da mi zdravje nagaja. Drugače imam še kar visok bolečinski prag in sem zadnji dve leti nekako skušala živeti s tem. Potem pa me je čisto sesulo in tudi mene je zjezilo, da sem morala zdravnici govoriti....kaj pa če je to....Sem kar pravi fehtar, ampak gre se zame. Mojca tudi tebi in tvojim želim vse dobro - pozdravite se!

      Izbriši
  5. Jana, prekrasno voščilnico si sestavila.

    Jaz živim s hipotirozo (uradno) od leta 2001. Pri pregledu za službo je dr. opravil tudi preiskavo krvi in tudi TSH. Naslednji dan, ko sme prišla kao po spričevalo, me je vprašal, kako se počutim, če sem kaj utrujena... Ja še ne leto staro dojenčico sem imela doma in 3 letnika... nekih posebnih znakov nisem imela. Osebno me je peljal direkt k tirologu v ZD Celje in smo začeli z zdravljenjem, vsake 3 mesece kontrola, uz ščitnice... po letu dni sva našla tapravo dozo ( jemljem eltroxin)in od takrat so te male tabletke moj vsakdan. V bistvu ne čutim nekih posebnih težav... vsaj zdi se mi tako, ki bi bile povezane s tem. Kot je napisala Vladka, ne jemljem kot bolezen, pač jemljem tablete, ki so nadomestek hormona, ki ga ščitnica ne proizvaja. V osnovi se počutim odlično in sem aktivna, kot nisem bila niti v mojih mlajših letih. So pa bolezni ščitnice res pogoste. V službi ( ožji sodelavci) smo 3 ženske...vse tri s težavami s ščitnico. Stiskam pesti, da bo zdaj šlo samo na bolje. Objem zate!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hali - Branka tudi tebi hvala za izčrpen odgovor. Res lepo, da si si opomogla in se naučila živeti s hipotirozo. <3

      Izbriši
  6. Zelo lepo si "obesila" napis na voščilnico. Super ideja.
    Hvala tudi za natančen opis tvoje bolezni, nikoli ne vemo, kdaj je kdo med nami na vrsti in nam takšen opis lahko skrajša pot od simptomov do diagnoze.
    Želim ti čimboljše počutje in okrevanje.
    Drži se!

    OdgovoriIzbriši
  7. Z zanimanjem sem prebrala, kar si napisala o tem, pa vse druge odgovore. Upam, da boš kmalu našla takšna zdravila zase, ki ti bodo omogočala kar se da normalno življenje. Meni se zdi naporna pot, ki pripelje do prave diagnoze. Koliko vztrajnosti je potrebno, pa samoplačniški pregledi ... Zdaj veš, kaj je in naj bo zdravljenje čimbolj uspešno in brez stranskih učinkov!
    Voščilnica pa je zelo lepa in krasno sestavljena.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jana, želim ti vse dobro in da se ti bo stanje kmalu normaliziralo. Na žalost moramo biti sami svoji dohtarji, ker sicer smo samo poskusni zajčki in nas pošiljajo sem in tja.
    Si na dobri poti, sedaj vsaj veš kaj je narobe.

    OdgovoriIzbriši
  9. Zelo lepa voščilnica.
    Glede zdravja pa držim pesti, da se stvari čim prej postavijo na prava mesta. Mali si preberi glede alge Kelp. Baje tudi pomaga pri težavah s ščitnico. Od vaj, ki jih lahko delaš in spodbujajo delovanje ščitnice, pa je sveča. Sama tudi razmišljam, da bi šla na termo pregled ščitnice, ker mi tudi nihata tako T4 kot T3 in ko med telovadbo delam vajo "hrbet jezne mačke" me vedno sili na kašelj.
    Želim ti vse dobro :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja hvala za odgovor in bom poiskala omenjeno algo. No pri meni ščitnica preveč dela, tako da je priporočljivo počivanje, da si telo opomore. Hodim na daljše sprehode, ampak sem potem čist "fertik". Še hoja po stopnicah je grozno utrudljiva :((

      Izbriši
  10. oh Jana, tole pa ni dobra novica in upam, da se ti čimpreje vse lepo poštima. Odpočij si kot praviš, tu pa tam, ko bo prava volja, ko te bo res potegnilo, pa spet kaj lepega ustvari.
    Sama nimam problemov s ščitnico, jo pa od časa do časa kontroliram, zato ker je pred 20 leti mami bila na jodu, ker je dedno in ker se dostikrat slabo in utrujeno počutim. Res pa je, da imam tudi bolj slabo kri ... Ni kaj ... Je pa zdravje najpomembneje takrat ko nekaj ne štima, vmes pa včasih kar malo pozabimo nanj, kajne :-)) Skratka, v se dobro ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  11. Jana, najprej da pohvalim tvojo voščilnico, tako ali tako pa vse narediš zelo lepo :)
    Potem pa o tej naši nadlogi: pri meni dolgo časa niso nič odkrili, kolega v bolnišnici, kjer sem delala, mi je rekel, da si bom morala omisliti kaj drugega, če želim biti bolana. T3 in T4 sem imela v mejah normale, TSH pa mi ni nihče kontroliral. Ko sem že imela bolečine v vratu (nisem se smela nagniti naprej), ko so se mi lomili lasje in nohti in sem bila večno utrujena, so me dali na punkcijo ščitnice. Tam so zaradi tako močnega aktivnega vnetja diagnosticirali karcinom, kar pa so na srečo med operacijo ovrgli. Izkazalo se je, da gre za najpogostejšo obliko bolezni ščitnice, to je avtoimunska bolezen Hashimotov tiroidizem, pri kateri ščitnica proizvede premalo ščitničnih hormonov. Sedaj moram prejemati Eutyrox tbl. doživljensko. Se mi pa je stanje uredilo, nisem več utrujena, lasje so se popravili, nimam nenormalnega bitja srca ... , skratka živim normalno.Rada bi ti pa povedala, da se moraš za sebe kar boriti, zahtevati preiskave in dokončne rešitve. Ne glede na to, da so ščitnične bolezni zelo pogoste, bi zdravniki vsaki ženski najraje napopali depresijo in histerijo zaradi karkoli. Želim ti, da se ti stanje čim preje normalizira in da ponovno zaživiš polno življenje. Lep pozdrav, Andreja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oooo draga Andreja tudi tebi hvala za izčrpen odgovor. Skoraj ne morem verjeti, da nas ima že med papirčkastimi ustvarjalkami probleme s ščitnico.

      Izbriši
    2. Ali sem le prav prebrala o Hashimotu, da ščitnica naprej preveč deluje, potem pa premalo? Je to Hashimoto? Ker preden so meni postavili diagnozo, so čakali na dokončne izvode: ali imam bazedovko ali Hashimoto. No, pokazalo je, da bazedovko :(( lepo lepo bodi Andreja, Jana

      Izbriši
    3. Hashimoto je kombinacija preveč-premalo, odvisno od faze bolezni ;)

      Izbriši
  12. Ojoj, tebi se je pa dogajalo.
    Čakanja na diagnozo (pa še česa drugega) ne razumem, pa ga tudi ne bi preveč komentirala. Pozitivna stran zgodbe je, kot praviš, da končno veš kaj je vzrok tvojih težav in se jih lahko lotiš.

    Jaz sem pri ščitnici imela srečo, da me je pri "za hec" ultrazvoku na vajah mentorica opozorila, naj si jo dam natančno pogledat, ker zgleda čudno. Po scintigrafiji in biopsiji so rekli, da je zaenkrat vse OK (tudi hormonsko), motil je edino izgled ščitnice, zato so mi predlagali operacijo. Takrat je šlo vse tako hitro, da niti nisem imela časa premišljevat, bi pa za nazaj gledano danes naredila isto. Z razliko da bi hodila na preventivne preglede ščitnice (nisem bila dovolj pozorna da so priporočljivi za ljudi mojega kalibra) in jo dala odstranit že ob prvih znakih "čudnosti".
    Nadomeščanje hormonov je najmanjši problem, tabletka zjutraj na tešče in to je to. Dokler ne ugotovijo prave doze se lahko malo loviš iz hipo v hiper in obratno, so pa to blaga odstopanja od idealnih vrednosti, ki jih jaz sploh nisem občutila.

    Srčno upam, da se ti vse uredi, procedura je da se najprej poskusi s tireostatiki, se pa po ukinitvi terapije se rado zgodi, da gre ščitnica spet po svoje. Pa nič hudega, radioaktivni jod sploh ni bavbav. Samo otroke boš takrat za kakšen dan poslala na počitnice ;) Nato res doživljenjsko jemlješ tablete, je pa nadomeščanje tvojih lastnih hormonov, brez stranskih učinkov, predvsem pa brez kakršnih koli sitnosti s strani ščitnice. Čez par tednov bo to že taka rutina, da sploh ne boš vedela da jih jemlješ.

    Vzrok tvoje "pijanosti" in šumenja v ušesih bi lahko bil povišan tlak ob hipertirozi - so ti kdaj preverili pritisk? Če je povišan in imaš težave, pri bazedovki pogosto poleg tirostatikov dajo tudi zdravila proti pritisku. Sicer se pa izogibaj vsega kar spodbuja ščitnico (beri: joda). Verjetno ne jemlješ zdravili, ki ga vsebujejo, lahko pa zmanjšaš vnos soli, ker je jodirana.

    Lp V

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veronika draga....tudi tebi hvala iz srca za izčrpen odgovor. Res si me pomirila, ker moja psiha še kar niha in niha. Sem začela uporabljati nejodirano sol, ampak se moram pravilno uporabljat količino (beri: ščepec). Zelo zanimivi so članki dr. P., ki omejuje tudi vnos soje, sladkorja, bele moke... Upam, da moje tablete, ki eno vzamem na tešče in drugo popoldne, kmalu začnejo delovati. Po dveh mesecih še ne čutim bistvenih sprememb :((( Pošiljam ti en velik objem in želim ti lep vikend, Jana

      Izbriši
    2. Aha...pa še glede pritiska sem pozabila. Ko mi je zdravnica predpisala tablete E. za serotonin, sem si morala 14 dni meriti tudi pritisk. Nikoli nisem imela normalnega, ampak vedno malenkost zvišane vrednosti, srčni utrip pa ok. Ampak njej se to ni zdelo nekaj posebnega :((( Bazedovka rada vpliva na srčno popuščanje oz. srčno-žilne bolezni.

      Izbriši
  13. Težave s ščitnico ima res zaskrbljujoče število ljudi. Tudi sama jih poznam kar nekaj. Je pa dobro, da si vsaj prišla do diagnoze in da te zdaj lahko ustrezno zdravijo. Meni je najslabše, ko/če ne veš, kaj ti je, razen da se ne počutiš dobro. Vzemi si čas zase in poslušaj telo, ki ti bo sporočilo, kaj potrebuje, počitek ali akcijo. To velikokrat pozabimo in nas potem slej kot prej ujamejo posledice. Vse dobro ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  14. Jana, tudi tvoja tokratna voščilnica je prečudovita. Glede bolezni pa si raje kar ne predstavljam kaj doživljaš, saj tisti, ki sam doživlja, najbolj ve skozi kakšen pekel mora, da dobi pravo diagnozo in konec koncev pravo zdravljenje. Želim ti, da se vse lepo razreši, drži se. Pošiljam ti en koš zdravja in pozitivne energije.

    OdgovoriIzbriši
  15. Jana, v mislih sem s teboj. Želim ti vse dobro! Jemanje zdravil vsak dan pa sploh ni nobena tragedija, če le pomaga. Jaz jih že leta "konzumiram" proti visokemu pritisku.
    Voščilnica mi je zelo všeč. Lepo si se poigrala z besedami. :-)

    OdgovoriIzbriši
  16. Jana hudo mi je kar sem prebrala....brez besed sem ostala.Drži se punca in tvoja čudovita energija naj te žene naprej.

    OdgovoriIzbriši
  17. Cute cute cute. Love the penguin and the layout of this card is superb. Thanks for joining us at Christmas at Sweet Stampin'. Hugs, Gail

    OdgovoriIzbriši
  18. Najprej najlepša hvala za tvoj izčrpen opis in tvojo iskrenost. Spet sem se zavedla, kako pomembno je zdravje. Resnično ti želim čim prejšnje okrevanje in optimizem, čeprav verjamem, da je zdaj težko. Kot si napisala. Naj se telo odpočije, ker potrebuje to. V mislim bom vsekakor s tabo. veliko moči in pozitivne energije. Voščilnica je pa krasna. Tako kot vsi tvoji izdelki.

    OdgovoriIzbriši
  19. This is just the cutest card ever and just perfect for our challenge over at Sparkles Christmas Challenge "A CLEAN AND SIMPLE CARD" good luck and hope to see you again next time Dt Member Sandra H xx

    OdgovoriIzbriši
  20. Great card, Jana - beautiful CAS design.

    Thanks for joining us at Sparkles Christmas.

    Helen N x

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar! Z veseljem ga preberem. Želim ti lep dan še naprej, Jana
Thank you for your comment! I read it with pleasure. Have a nice day, Jana