četrtek, 25. september 2014

Janina domača košarica - 1. del

V Janini domači košarici vam bom predstavila nekaj dobrot iz domačega vrta oziroma kar njive. Včeraj sem na tej objavi pisala dobrodošlico jeseni in kako prelep čas je, kljub temu da je včasih turobna in mrka. Ampak ponuja dobrote, ki smo jih posejali oziroma posadili spomladi. Ko sem začela pisati blog v mesecu januarju, sem v profilu zapisala, da je moje veselje tudi vrtičkanje. Čeprav je na njivi veliko dela, sem hvaležna, da lahko zelenjavo sama pridelujem. Kar na začetku te objave bom zapisala, da so vse fotografije iz leta 2013. Vreme nam letošnje poletje ni bilo naklonjeno in to se pozna tudi pri zelenjavi in sadju, saj je pridelek občutno manjši kot prejšnja leta. Janina domača košarica bo razdeljena na 2 ali 3 dele, v katerih bom z vami delila nekaj mojih receptov za ozimnico.


Mož je vegetarijanec že več kot 20 let in zato je na naši njivo zelo veliko različne zelenjave med drugim tudi blitva. Preden blitvo zamrznem v skrinji, jo na hitro blanširam, pustim da se dobro posuši in jo nato razrežem na trakove.
Blitvo kot prilogo pripravljam na podoben način kot špinačo: zlatorumeni čebuli dodam blitvo, začinim s česnom, poprom in soljo. Dušim približno 10 minut in na koncu po želji dodam kislo smetano. Blitva naredi tudi čudovit okus pri krompirjevih oblicah.
Mož si pripravlja blitvo tudi kot zelenjavni napitek, kateremu doda peteršilj.
Zelo dobra je tudi polnjena blitva, pri kateri pa listi ostanejo celi. Za blitvine zvitke je najboljša sveža blitva. Sveži blitvi odrežem bel del in liste blanširam. Ko se listi posušijo vzamem dva lista, ki se morata prekrivati, Nadev naredim iz kuhanega riža (kot rižota) kateremu dodam tudi bel del blitve in gobice. V bistvu lahko k rižu dodate kakršnokoli zelenjavo. Nekaj žlic nadeva dam na blitvina lista in zavijem v zvitek ter zaključim z zobotrebcem. Tako pripravljene zvitke postavim na pekač in jih prekrijem z naribanim sirom. Ko je sir zlatorumeno pečen, je jed pripravljena.


Mmmmm....por. Lepo diši, ko ga pripravljam za ozimnico in še lepše diši, ko ga kuham. Za ozimnico zelene in bele dele narežem na širše trakove. Spakiram v vrečke in zamrznem.
Zelo rada imam porovo juho in recept je zelo preprost: Segrejem maslo in na njem prepražimo por.
Krompir olupim, operemo in skuhamo v slani vodi. Ko je krompir kuhan, ga naribam k poru in prilijem mleko. Dodam muškatni orešek, strt česen, sol in poper, lovorov list. Porovo juho velikokrat delam tudi brez krompirja in v tem primeru dodam kislo smetano. Na koncu juho zmiksam z paličnim mešalnikom, da nastane lepo gosta.                                                                                   In še ena dobra porova omaka za testenine.  Por očistimo in zrežemo na kolobarje. Dva pora prepražim na olju, da začnejo robovi rumeneti. Dodam kislo smetano in gorgonzolo.  Pogrejem, da se sir stopi. Takšno pripravljeno omako polijem po kuhanih testeninah. Por lahko dodajamo v različne jedi, saj jih s svojim okusom zelo obogati. V bistvu bodite v kuhinji kreativne/i ;))) Več receptov o poru najdete na internetu.


Zelo rada imam papriko: vloženo, pečeno, kot dodatek k omakam in golažu...Ampak danes bom z vami delila recept o paprikinem namazu. Paprikin namaz uporabljam kot prilogo različnim suhomesnim dobrotam (otorci in obiski niso vegiji ;))) ) ali kot namaz na kruhu.


Recept za paprikin namaz: 
3 kg paprike (rdeča in zelena)
1 kg čebule
8 stokov česna
Vso zelenjavo zrežem na večje kose in jo dam v večji lonec, v katerega vlijem 2,5 l vode in 5 dcl kisa za vlaganje. Zelenjava mora biti s tekočino pokrita. Dodam 4 žlice sladkorja in 1,5 žlice soli ter 1 žlico celega popra. Ko voda zavre, pustim vreti pribl. 10 do 15 min. Nato zelenjavo odcedim in OHLADIM.



Posebej zmešam:

4 do 5 dcl belega olja počasi vlivam v 0.5 kg gorčice. Vlivam počasi – deci po deci in fajn mešam, da dobim gladko maso. Vso maso primešam zelenjavi in vse lepo premešam. Napolnim male kozarčke, na vrh dodam malo belega olja (1 žličko) in kozarce zaprem. Tako polnjene kozarce postavim TAKOJ v shrambo.
Pomembna je tudi priprava kozarcev, ki jih splahnem kar v pomivalcu BREZ TABLET (novi način) ali pa v pečici (stari način). Pomembno je in to pri vseh vlaganjih, da imajo KOZARCI SUH ROB in da so tudi POKROVČKI SUHI, da ne pride do kvarjenja vloženih dobrot.



Še en dober recept bom delila z vami. Tako pripravljeno papriko sem pred leti prvič jedla pri teti v Novem mestu in seveda me je takoj zasvojila.
Paprike prerežem na pol in jih očistim. Postavim jih v pekač. Krompir v kosih posebej skuham v osoljeni vodi. Na olju prepražim čebulo, dodam na kose narezane bučke in jajčevce. Začinim s česnom, soljo in poprom. Pustim, da se bučke in jajčevci malo ohladijo ter primešam krompir. S pripravljenim nadevom napolnim papriko in po vrhu dodam sir. Zelo rada imam mocarelo. Pečem pri 180 st. pribl. 20 minut oziroma da se sir stopi in postane rahlo rumen. 


Kaj vse se skriva v teh kozarcih, pa sledi v naslednji objavi. 






13 komentarjev:

  1. Čudovito. Tudi jaz imam rada zelenjavo, čeprav nisem vegetarijanka. Vem, da letos vreme res ni bilo naklonjeno zelenjavnemu vrtu, zato tudi pri meni ni tako kot lani. Komaj čakam naslednjo objavo iz košarice ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. O njami,
    kako si pridna
    zelenjavo imamo pa tudi pri nas radi
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo si pridna in ustvarjalna tudi v kuhunji. :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmhmhm kakšne dobrote... tudi moj vrt je letos žalosten, le feferoni in nekaj solate je bilo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicni recepti in hvala za vse nasvete. Pri vas je ozimnica res cudovita.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh, koliko dobrot! Hvala za recepte in nasvete. Dober tek, ko boste to pospravljali v svoje želodčke.

    OdgovoriIzbriši
  7. Za tvoje objave si moram res vzeti celo popoldne časa (malo pretiravam ampak malo je pa tudi resnice). Marsikaj dam v skrinjo, pora še nisem in hvala lepa...bom poizkusila. Hvala ti 100x za paprikin namaz. Meni je tako dober, da ga lahko cel liter pojem kar z žlico. Samo nekaj me je zmotilo ...belo olje???? prvič slišim....prevedi prosim. In teto imaš v Novem mestu, ....lepo, kje pa?....mogoče se pa res enkrat srečamo...lepo bi bilo.
    Hvala za odgovore....uživala sem v branju, še bolj pa bom, ko bom preizkušala recepte...poleg čokolade mi prodaš tudi zelenjavo na 100 in en način.
    (v teh kozarcih pa sigurno skrivaš domač ajvar in mezgo....sem uganila?) čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oj Mojca...evo Jerneja ti je kar odgovorila glede olja. Res je: Štajerci uporabljajo belo in temno olje ;))) Se vidi, da sem pol Korošica in pol Prlečka...Belo = belo rastlinsko olje....In vse si uganila kaj je v kozarcih: ajvar, paradiznikova mezga in pindžur ;))) Glede zlahte pa ti javim na meil ;)))

      Izbriši
  8. Oppa. Jana se je pokazala tudi kot kuharica :) - vse pohvale za tako izčrpno poročilo o ozimnici in seveda tudi za vse nasvete/recepte.

    Drugače pa je belo olje navadno olje - štajerci uporabljajo bučno - temne barve in potem je navadno belo. Vsaj tako so me naučili odkar hodim v tiste konce :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala lepa obema...priznam, da se mi je malenkost svetlikalo, da bi moral bit tak odgovor...vseeno pa ob poplavi novih stvari na tržišču bi lahko bilo še kaj drugega. Sedaj tudi jaz vem nekaj novega in starega. hvala lepa punci. čao

    OdgovoriIzbriši
  10. Super objava in super recepti, hvala! Porova juha je moja najljubša, le da jo delam malce drugače, krompirja ne kuham posebej, ampak ga narežem na kockice in pražim na maslu kar skupaj s porom. Zelo zanimiva mi je tale nadevana paprika, pečena v pečici - bo treba probat :) Tudi jaz imam svoj vrtiček, a je zelo majhen in kakšne večje ozimnice ne morem pripraviti. Je pa vsaj za sproti, kar je vsekakor zelo dobrodošlo :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar! Z veseljem ga preberem. Želim ti lep dan še naprej, Jana
Thank you for your comment! I read it with pleasure. Have a nice day, Jana